Грижа за тях

С какво да започнете?

Преди да си вземете такава животинка за домашен любимец, трябва да изберете място за неговата къща. Стаята, в която ще играе първоначално трябва да е обезопасена, от една страна за негово добро от друга за доброто на имуществото ви. За целта, легнете на пода, за да можете да видите света от височината на животинката и огледайте за дупки, през които може да се провре и да попадне на неподходящо място, за тесни пространства между мебелите, където е възможно да се заклещи и задуши и накрая проверете дивана и мебелите си за евентуални материали, които може да изрови и погълне.

Трябва да се премахнат всички неща изработени от мека гума и донапрен тъй като могат да бъдат изядени. Играчките които давате на своя любимец трябва да се проверяват периодично за разкъсвания и ако се наложи да се сменят. Тези животинки имат склонност да ядат сапун и да пият от бутилки с препарати за миене, което води до отравяне. Шкафовете в които се държат теза химикали трябва да се обезопасят със закопчалка за деца, тъй като фретките доста бързо се научават как се отварят вратички, чекмеджета, копчена на дрехи и ципове. Тяхната сръчност и находчивост в повечето случаи ги вкарва в неприятности.

Как да опазим мебелите, растенията, кабелите и самата фретка?

Най страшните мебели за тях са тези, в които могат да влязат и след това някои да седне отгоре им и да ги смачка. Дивани и легла трябва да се обезопасят за да не се стига до такива инциденти. За целта може да се изолира дъното на дадения мебел кята се сложат ленти плексиглас или шперплат с размерите на разстоянието от дивана до пода и така се затваря входа към вътрешността на мебелите. Друг вариант, ако диванът ви има крака просто да ги махнете 🙂 Разбира се има и различни възможности в зависимост от модела на мебелите ви.

За стайните растения, тъй като вашият приятел ще се опита да изкопае дупка в тях може да изрежете мрежа, която да е с диаметъра на саксията или да наредите плътно един до друг камъни така че и при двата варианта да можете да поливате цветята си. При мен, нещата бяха лесни, просто махнах цветята:)

Кабелите можете да изолирате с алуминиево фолио, тъй като вкусът му е неприятен за „дъвчене“

Къщата на вашия любимец

Тъй като тези животинки са доста любопитни и се завират къде ли не, за тяхно добро е когато вас ви няма вкъщи да са в клетка. Но не трябва постоянно да са затворени, защото са като кучето и котката и искат движение и свобода. Къщата на вашия любимец трябва да е просторна и най-добре дву или три етажна. Подът й трябва да е плътен, а не с решетка за да се избегне пропадане на крачето на животинката. В клетката трябва да има място за следните неща:

  • Тъмно закътано местенце със мека завивка, в която да се гуши фретката
  • Няколко хамака или сакчета за фретки
  • една или повече тоалетни – може да е обикновена правоъгълна съдинка или  триъгълна тоалетна с по-висок гръб, защото животинките когато ходят до тоалетната вдигат много високо дупето си. И двата варианта вършат работа
  • Купичка за храна, такава, която е трудна за обръщане – най-добре е д аима възможност до се закача за клетката
  • Купичка или шише за вода – поилка /аз ползвам поилка, по-удобно е, защото не го разлива/
  • Играчки

Диетата

В България все повече и повече започва да навлиза това животно като домашен любимец. Вече се продава храна за фретки /аз лично купувам от ЗОО центъра, който се намира на Околовръстен път, там винаги има, а ако няма бъдете сигурни, че зареждат редовно и е въпрос на ден два/. Друг вариант е да му готвите, което е занимавка да ви призная, но понякога може да го зарадвате с варено пилешко или патешко месце, а може и варени дробчета – пилешки. Каквото и да изберете, имайте пред вид, че е добре първите 6 месеца храната да е разнообразна от гледна точка на марки храни. По принцип фретките са капризни на ядене и е възможно ако се храни само с една марка да привикне към нея и после да не иска от друга. Първоначално на малките бебета се дава мека храна или напоена във вода от сухата храна. Не забравяйте обаче, че  мократа храна и напоената с вода суха храна се развалят бързо и трябва да се сменят често.

Чинийката трябва да е пълна постоянно, защото те се хранят често, през 3-4 часа, понякога дори и нощем.

Трябва да се избягват сладките, солените, пържените и лютите неща, както и кафето, въпреки че на любимеца ви ще му се ослади всичко, може би без лютото.

Някои фретки обичат банани, и други плодове и зеленчуци, но зеленчуците трябва да са варени. Може да се дава в малки количества, но да не се прекалява.

Добавки и витамини

Ferretone и Linatone не се срещат в България, за съжаление, поне аз все още не съм ги намерила. Ние си ги набавяме от САЩ, което е вариант. Това са витамини за фретки, които помагат за кожата и козината. В съствава им има рибено масло и витамин А.

Друго нещо, което трябва да се дава на вашия любимец е малцови хапки за котки, спомагащи за изхвърляне на събралите се в стомаха косми.  Дава се в периода на смяна на козината или когато животинчето е глътнало донапрен или други такива неща, които те с удоволствие похапват 🙂 Но все пак при поглъщане на чуждо тяло не може да се разчита само на това и трябва незабавно да посетите ветеринаря си.

Рязане на нактите

Това е доста трудно и изисква много търпение.

Аз лично знам 2 варианта

1. Да имате помощник който да държи фретката докъто вие режете ноктите

2. Да имате Ferretone витамини за фретки, от който те направо се побъркват. Когато им го давате, те така се залисват, че почти всичко е възможно. При този вариант, който е ефективен поне при мен слагате фретката по гръб в скута си, слагате малко количество от витамина на коремчето й и животинката започва да се ближе по корема. Така залисана, не я интересува какво се случва около нея и това е вашия момент на действие.

Ноктите се режат с ножичка за животински нокти, можете да я намерите във зоомагазините.

ножичка

Трябва да се следи до къде се реже нокъта. В него има една розова нишко, която е силно кръвоснабдена. Не трябва да я режете. Ето как да се режат най правилно:

рязане на нокти

Почистване на уши

Тук вече наистина съм безсилна 🙂 при мен такова нещо не може да се случи, за това доколкото мога да ги чистя ги чистя.

По принцип можете да ползвате разтвор за чистене на котешки уше. Използвайте клечка за уши, но много внимателно, да не нараните ухото. Не използвайте, вода, кислородна вода и ацетон, ВРЕДНО Е ЗА ТЯХ.

Ако имате проблем питайте ветеринарния си лекар.

Къпане

Веднъж в месеца е напълно достатъчно. Има доста спорове за честотата на къпане, някои казват, че по-честото къпане води до изсушаване на кожата и засилено отделяне на секрет от нея, от това и по-силна миризма. Аз не прекалявам. Колкото по-малго го къпя, толкова по-слаба е миризмата му.

Могат да се използват шампоан за котки или за фретки, ако си намерите.

Алтернативен метод са сухите шампоани, но по мое мнение щом е мокро е по чисто 😉

Водата не трябва да е гореща, но трябва да е топла, защото тяхната телесна температура е по-висока от нашата.

Гледайте да не попада сапунена вода в очите и ушите на фретката.

За някои фретки банята е място за забавления, за други не е. Къпането във вана за тези, които обичат е приключение и става по-лесно. За тези като Гюнтер това е кошмар и за това аз прибягвам до по-друга организация от тази да пуснеш животинката във ваната. Когато го къпя приготвям 2 по-големи легена с топла вода. Единия е с шампоан, другия с чиста вода. Отделно приготвям и една по-голяма хавлия за изсушаване. Сапунисвам го до колкото мога в единия леген и го изплаквам в другия. После го завивам на пода в голямата хавлия и той свършва останалото.

Почиствоне на „къщата“

Клетката на вашия любимец трябва да се почиства всяка седмица основно. Това което аз правя е да разглобя клетката и да измия хубаво долната и част. Обикновено измиването може да се прави със сапун и топла вода, но е задължително хубаво да се изплакне.

Тоалетната трябва да се сменя всеки ден, особено през зимата.

Ако вашият любимец има някакъв вид легло то трябва да се пере веднъж в седмицата. Периода на сменяне на козината може да се наложи и по-често.

А ако решите да ползвате за завивка някоя стара тениска или крачол от панталон е още по-лесно – изхвърляте и заменяте с нови.

Използвайте памучни материи, но да не са хавлиени кърпи, тъй като при тях фретката може лесно да си закачи нокъта и да се нарани.

Чинийката и поилката също трябва да се почистват веднъж, два пъти в седмицата.

Това е минимума за почистване на къщата им, ако имате достатъчно време и енергия може да го правите и по-често.

Играчките  също трябва да се почистват веднъж в седмицата.

14 коментара

9 07 2010
polina pencheva

zdraveite, iskam samo da vi popitam dali znaete kakvo zna4i blizaneto pri por4etata 🙂 smisyl, kato se vyrna ot rabota i go pusna ot kletkata i zapo4va edno blizane po racete ktakata, vrata, kadeto svari 🙂 nqmam si i na idea kakvo moje da zna4i tova, bihte li mi pomognali 🙂

20 07 2010
porche

По принцип фретките харесват определени кремове и парфуми, може да му е вкусно.
Понякога го правят заради солта по кожата, апонякога просто от внимание и радост да ви видят.

1 04 2011
ina

Фретките миришат ли?

5 05 2011
Буба

Направо смърдят ако не ги изкъпеш разбира се . Ккато и е при хората…

23 08 2011
МАРИЯ

АКО ИМ СА ПРЕМАХНАТИ ЖЛЕЗИТЕ МИРИШАТ КОЛКОТО ВСЕКИ ДОМАШЕН ЛЮБИМЕН

21 06 2011
MZI

продавам мъжко порче родено на 09.05.11г 100лв. GSM:0897606662

23 08 2011
МАРИЯ

ушите може да се почистят без проблем ако фредката се държи за врата и виси във въздуха леко с клечка за уши напоена с вода или разтвор за почистване на уши от зоо магазините

19 06 2012
koska

imam porche na mesec i edna sedmica , moje li da se kupe veche ?

18 11 2012
Teodora

От няколко дни ми прави впечатление, че порчето ми не се храни добре, храня го със суха котешка храна, иначе си играе- не изглежда болно. Факта, че не яде колкото преди ме притеснява… На какво може да се дължи това?

16 12 2012
tsvetomira

Iskam da popitam kak moga da razbera dali por4eto mi e bremenno.imam dve jenski no ednata q vzeh predi nqkolko dni i mislq 4e e bremenna prekaleno i e golqmo korem4eto tromava e nqma energiq samo se gali moje li da mi pomognete kato mi kajete kakvi sa simptomite i kak da razbera

28 01 2013
di

Zdraveite iskam da popipat po kakvo moje da se razbere vazrastta na por4ero.

7 06 2013
В

Здрасти, искам да знам дали порчето трябва да се ваксинира, като си го вземеш?

7 06 2013
Ем

Относно кастрирането на женското порче, има ли някакъв по-евтин вариант? И къде, в София, може да се направи?

2 11 2014
Йоана

razbirat li se s kotki

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s
%d блогъра харесват това: